Watertoren Hengelo

Een mooie toekomst voor cultureel erfgoed.
De Watertoren ligt midden in de wijk Veldwijk, maar aan een prachtig park en verscholen in het groen. Het is altijd afgesloten voor de buitenwereld geweest en nu de verborgen parel van Hengelo. In Hengelo is er veel behoefte aan een eigen identiteit. Lokaal initiatief staat te springen om Hengelo op creatieve wijze te laten bruisen.

Waar richten we ons op?
Bij dit project richten we ons voornamelijk op ‘toekomstwaarde’, ‘experiment’ en ‘activiteit’. Dit doen we omdat de watertoren momenteel niet functioneert. Hij is nooit bedoeld voor multifunctioneel gebruik en is dus bijvoorbeeld nooit warmer geweest dan twaalf graden. We gaan experimenteren welke functies en activiteiten in de watertoren passen. Maar ook met flexibele gebouwen eromheen en de mate van gebruik. Welke ruimte is waarvoor geschikt? Wat voeg je toe aan de watertoren zodat hij functioneel wordt en te gebruiken valt?

Resultaat
Bij dit project gebruiken we erfgoed als katalysator voor een sterke identiteit. Door er tijdelijk een creatieve broedplaats van te maken wordt lokaal initiatief aangejaagd. Zo heeft in november 2017 stichting In Wording zijn intrek genomen in De Watertoren. Sindsdien kunnen mensen er flexwerken, lezingen of intieme concerten bijwonen of genieten van een mooie expositie. Dit is nog maar het begin. De komende maanden wordt De Watertoren de creatieve plek voor inwoners van Hengelo. Namens stichting In Wording is De Stadmaker actief betrokken bij nieuwe invullingen voor De Watertoren. Het functioneel bruikbaar maken van de gebouwen is daar een onderdeel van, evenals de communicatie met de lokale overheid.

  Opdrachtgever: Stichting In Wording

  Locatie: Hengelo

  Website: