Sluit venster

 

Wil je weten wat De Stadmaker voor
jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op! We bespreken de mogelijkheden graag onder het genot van een goede kop koffie.
 

De Stadmaker
Aubadepad 14
6842 DB Arnhem

Tel     +31 6 147 29 197
Mail   suzanne@destadmaker.nl 

IBAN  NL70RABO0327490964
KvK    70910685
BTW   NL001154193B66

Skip to main content

Transformatiemanagement Rotterdam Noord

Hoe brengen we de charme terug in Rotterdam-Noord?
Rotterdam-Noord is een oude stadswijk, gelegen aan de noordzijde van het centrum en treinstation Rotterdam Centraal. Het is rond eeuwwisseling van 1900 ontstaan. Het gebied functioneerde lange tijd goed, met mooie winkelstraten en lokale winkels verspreid door de wijk. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw en begin 20e eeuw liepen de huurprijzen van de winkels echter hoog op door de opkomst van grote winkelketens. De charme van Rotterdam-Noord neemt langzaam af en er ontstaan steeds meer problemen. Er is veel leegstand, en wat niet leeg staat bevat veel dezelfde soort (telefoon)winkels en snackbars.

De afgelopen jaren gaat het steeds beter met de stad Rotterdam. De bevolkingsaantallen groeien gestaag. Dit trekt een nieuwe generatie bewoners naar Rotterdam-Noord. Hoe koppelen we de huidige leegstand en kwalitatief slechte winkels en horecagelegenheden goed aan de trend van woningtekort? Dit pilotproject van de gemeente Rotterdam wordt momenteel uitgevoerd in drie verschillende wijken.

Hier richten we ons op
Gemengde wijken zijn en blijven de toekomst. Het gaat om de juiste balans. We richten ons daarbij op het centreren van de detailhandel en het strategisch verspreiden óf juist bundelen van andersoortige commerciële en maatschappelijke functies. In woongebieden vinden in hoekpanden andere soorten gebruik plaats dan wonen. Zo bevorderen we de sociale cohesie in de wijk.

De transformatie vind plaats in samenspraak met de buurt of wijk. Actieve bewoners, ondernemers, wijkraden en ambtenaren denken samen mee over de toekomst van hun straat en/of de hele wijk. In speciale sessies, rondwandelingen of de kwartaal-wijkmarkt. Daarnaast zijn we in gesprek met de vastgoedeigenaren wanneer er leegstand of ongewenst gebruik plaatsvindt. Samen kijken we naar een oplossing. Dit kan het transformeren naar woningen zijn, ander zakelijk gebruik, of hetzelfde gebruik maar dan met een solide huurder. Wij begeleiden hen in het vergunningen-proces en sturen op kwaliteit.

Het resultaat
In één jaar tijd zijn met tientallen vastgoedeigenaren gesprekken gevoerd en diverse transformaties in gang gezet. Ruim tien panden zijn inmiddels getransformeerd. Er is een zogeheten hoekpandenstrategie opgesteld om te waarborgen dat deze hun bijzondere functies houden. Ook is een coalitie met de buurt gevormd voor een betere leefomgeving. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met STIPO – Bureau voor stedelijke ontwikkelingen. Zij zijn momenteel nog actief als transformatiemanagers in Rotterdam-Noord.

  Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam / STIPO

  Locatie: Rotterdam Noord

  Website: n.v.t.

  Social: n.v.t.