Sluit venster

 

Wil je weten wat De Stadmaker voor
jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op! We bespreken de mogelijkheden graag onder het genot van een goede kop koffie.
 

De Stadmaker
Aubadepad 14
6842 DB Arnhem

Tel     +31 6 147 29 197
Mail   suzanne@destadmaker.nl 

IBAN  NL70RABO0327490964
KvK    70910685
BTW   NL001154193B66

Skip to main content

Hart van Zuid Hengelo

Gouden handen en knappe koppen
Hengelo is een stad van gouden handen en knappe koppen. Hart van Zuid ligt dan ook op de sporen van een rijk industrieel verleden. Met onder andere Stork en Hazemeijer als pioniers die een bijzondere erfenis hebben achtergelaten. Het gebied beschikt over bijzondere locaties, met het treinstation en de binnenstad op loopafstand. De komende jaren verrijst een stadsdeel met aandacht voor cultuur, innovatie, ontmoeten, werken en wonen. Onder de leiding van de marktpartijen, bestaande uit de gemeente en vijf ontwikkelaars, wordt deze ambitie nagestreefd. Hierbij moeten ruim 1.000 woningen worden gerealiseerd met de daarbij behorende ondersteunende functies die horen bij een stedelijk stadsdeel.

De aanpak
In opdracht van de gehele markttafel, is in de winter van 2020 een uitgebreid onderzoek uitgevoerd dat de kansen en mogelijkheden van placemaking in gebiedsontwikkeling voor Hart van Zuid in kaart bracht. Aan de hand van de locatiescan brachten we de fysieke mogelijkheden van alle deelgebieden met locaties en gebouwen in kaart. Daarnaast is met het stakeholderonderzoek het sociaal- economische landschap in beeld gebracht, en aan de hand van de tool ‘profielschets’ onderzocht wat het ondernemend talent uit de regio is én welk ondernemersprofiel past in dit nieuwe urban stadsdeel.

Al in de onderzoeksfase gaven tientallen betrokken aan dat ze een actieve bijdrage wilden leveren. Vanwege deze grote betrokkenheid is enerzijds een actieve en kleine werkgroep voor de dagelijkse zaken gevormd (het placemaking team). Anderzijds organiseren we drie keer per jaar het Hart van Zuid Café, waarin we samen met alle betrokken in gesprek gaan over actuele thema’s in het gebied. Ter ondersteuning aan het gehele proces is De Stadmaker aangesteld als community manager; de spin in het web en verbindende factor tussen alle facetten en partijen. Van het begeleiden van aanvragen en tijdelijke vergunningen tot het matchen van vraag en aanbod en het organiseren van bijeenkomsten en meet-ups. Met de monitoring tool houden we jaarlijks de gewenste effecten bij en meten we de groei.

Het resultaat
In september 2021 startte het placemaking traject. Sindsdien lopen er meerdere aanvragen voor tijdelijke en permanente invullingen. Per 1 april 2022 is het eerste grote initiatief, Broedplaats Oogst, gestart. Met pop-up horeca, een creatieve terminal met werkplekken en ateliers en een outdoor amfitheater. Er staan meerdere evenementen op de planning en er worden fysieke ingrepen in de openbare ruimte gedaan om het gebied toegankelijker een aantrekkelijker te maken.

  Opdrachtgever: “De Markttafel” Met daarin de Gemeente Hengelo en de ontwikkelende partijen; Van Wijnen, BPD, EMGA DIKKERS, Vincent Spikker, Lansinkveste en  Hazemeijer.

  Locatie: Hengelo

  Website: www.hartvanzuid.nl