Sluit venster

 

Wil je weten wat De Stadmaker voor
jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op! We bespreken de mogelijkheden graag onder het genot van een goede kop koffie.
 

De Stadmaker
Aubadepad 14
6842 DB Arnhem

Tel     +31 6 147 29 197
Mail   suzanne@destadmaker.nl 

IBAN  NL70RABO0327490964
KvK    70910685
BTW   NL001154193B66

Skip to main content

Generaal de Bonskazerne Grave

Herbeleving van historie
Het voormalige defensieterrein uit 1939 heeft door de jaren heen al verschillende mensen zien komen en gaan. Tot 1997 werd het terrein, van ruim 20.000 m2 groot, gebruikt door militairen. Daarna werden er asielzoekers ondergebracht. Tot eind 2016: de Generaal de Bonskazerne wordt dan omgetoverd tot een nieuw en bruisend terrein waar functies zoals wonen, werken, horeca en cultuur samen worden gebracht in een kleine enclave. Maar hoe begin je zo’n grootschalige transformatie? Er is gekozen om dit proces organisch aan te pakken door de drie bureelgebouwen community based in te vullen met kantoren, ateliers en praktijkruimten. Elk gebouw heeft zijn eigen community en alle ondernemers zijn betrokken bij de ontwikkelingen op het terrein. Zo zijn zij ambassadeurs voor de prachtige locatie en werken we samen aan de toekomst van deze inclusieve wijk.

De aanpak
Als input voor de nieuwe visie, is een locatiescan uitgevoerd en huurprognose opgesteld. Deze gaven aan dat de drie bureelgebouwen het meest kansrijk zijn om mee te starten qua gebruik. Met input van de gemeente is een profielschets gemaakt voor passende zakelijke gebruikers. Met deze duidelijke profielschets is in januari 2021 gestart met een grootschalige campagne voor het werven van gebruikers en het terug op de kaart zetten van de Generaal de Bonskazerne. Door actief community management is vanaf het begin een hechte groep ondernemers gevormd, die allemaal een steentje bij willen dragen aan de verdere ontwikkeling van de locatie.

Het resultaat
Inmiddels werken circa 30 ondernemers op de locatie. En omdat de verhuur een groot succes is, is eind 2021 besloten om verder te investeren om nieuwe vleugels gereed te maken voor gebruik. In januari 2022 heeft een tweede kijkdag plaatsgevonden, wat ertoe leidde dat 15 nieuwe zakelijke gebruikers hun intrede deden op het terrein. Deze impuls heeft ook geleid tot een exploitant van de monumentale filmzaal. In de zomer van 2022 start het culturele programma, bedoeld voor de hele regio, en de voormalige eetzaal wordt weer in gebruik genomen als horeca. Samen met andere publieke functies wordt dit het sociale hart van de wijk. De overige gebouwen komen casco in de verkoop voor wooncollectieven. Het thema ‘betrokken wonen, betrokken werken’ komt dan volledig tot zijn recht.