Eerbeekse Enk

Nieuwe ontmoetingsplek voor de hele wijk
De afgelopen jaren is de wijk de Eerbeekse Enk enorm veranderd. Na jaren voorbereiding heeft in de wijk grootschalige sloop-nieuwbouw plaatsgevonden. Er werden 28 nieuwe woningen aan bestaande en nieuwe huurders overgedragen. Als kers op de taart en als een cadeau aan de wijk, mocht in het hart van de wijk een nieuwe ontmoetingsplek komen: ’t Volmolenhofje. Een plek voor en door de wijk en voor alle leeftijden. In dit proces ondersteunde en adviseerde De Stadmaker Arlin Wernicke, consulent Leefbaarheid & Participatie bij Veluwonen. Samen met buurtbewoners, bewonersbelangvereniging, de dorpsraad, de imkervereniging, het IVN en studenten van Hogeschool Saxion, is deze plek ontworpen en ingericht.

De aanpak
De buurtcommissie is al jaren actief betrokken bij alle stappen rondom de transformatie van de wijk. De commissie bestaat uit zowel oude als nieuwe bewoners en vormt het placemaking team van deze locatie. In het proces zijn zoveel mogelijk lokale partijen betrokken om draagvlak en eigenaarschap te creëren. Dit is al vanaf het eerste moment gedaan, met behulp van overleggen en themasessies. Daarnaast is zoveel mogelijk kennis en kunde uit de directe omgeving gehaald. Het ontwerp voor de ontmoetingsplek is bijvoorbeeld, in afstemming met alle directe omwonenden, door hovenier en buurman Frank gemaakt. De naam van de ontmoetingsplek werd bedacht door een leerling van Basisschool de Enk. En in samenwerking met de lokale Imkervereniging en het IVN is beplanting ten behoeve van de biodiversiteit uitgezocht. Ook is ’t Volmolenhofje aangelegd door een lokale hovenier en het wordt samen met vrijwilligers onderhouden.

Het resultaat
’t Volmolenhofje is in april 2021 opgeleverd. Het is volledig in handen van een eigen bestuur dat bestaat uit omwonenden. Zij zijn verantwoordelijk voor het gebruik en beheer. De leden hebben in het gehele proces meegeholpen en stap voor stap de leiding overgenomen. Als ‘frisse start’ ontvingen zij een budget voor tien jaar onderhoud, dat is berekend aan de hand van een meerjaren- onderhoudsplan. Dit in combinatie met de hoge mate van betrokkenheid en eigenaarschap zorgt voor een, op alle mogelijke manieren, duurzaam project.

  Opdrachtgever: Veluwonen

  Locatie: Eerbeek

  Social: –